Thema-avond

Piekeren en lastige gevoelens velen onder ons kennen ze en vaak willen we ervan af.

Piekergedachten of niet-helpende gedachten of doemgedachten niet meer denken is onmogelijk, net als lastige gevoelens niet voelen ;-). 

Als mens zijn we denkende wezens. We denken quasi continu en dit loopt automatisch. We denken vaak negatief (zoeken naar potentieel gevaar) en we vergelijken continu. We stammen nu eenmaal af van holbewoners waar rekening houden met beren achter de hoek noodzakelijk was om te overleven. Beter voorzichtig dan te overmoedig. Bovendien moest je tot een stam horen om te kunnen overleven, dus vergelijken wat en hoe anderen deden, was belangrijk. Ons brein werkt nog steeds op dezelfde manier.

Ons brein wil ons in leven houden en beschermen en probeert hierdoor vaak de controle te nemen, onzekerheden weg te werken en vooruit te lopen. Dat je dus veel denkt, vaak de gevaren of mislukkingen ziet en vergelijkt met anderen maakt je niet raar of uitzonderlijk, maar het maakt je gewoon mens. Gezien denken en voelen vaak als tandem gezien wordt, is het ook logisch dat er veel gedachten bij komen kijken

Wat komt aan bod?

3 pijlers: ACT, ademhaling en zachte beweging

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Via een mini-introductie in ACT gaan we aan de slag, waarbij ik eerst kort het kader schets en we dan ook enkele oefeningen samen doen.

ACT is ontstaan vanuit de gedragstherapie (3de generatie). Het is een zienswijze om naar het leven te kijken en om met het leven om te gaan. Ik gebruik het zelf dagelijks zowel voor mezelf als bij mijn cliënten.

Het uitgangspunt is dat wij als mens lijden omdat we proberen om onze gedachten, gevoelens, herinneringen, lichamelijke sensaties en andere innerlijke ervaringen te vermijden (of toch bepaalde).

Adem

Daarnaast gaan we onze adem gebruiken- ik ben tenslotte ook breathworker en heb de kracht van adem al zoveel mogen ondervinden;).
Ademhaling is een anker (die terug wat vertraging kan brengen, of vertrouwen of rust of aanvaarding).
We hebben onze adem altijd bij, dus dat is best handig. Samen doen we enkele ademhalingsoefeningen- de audio krijg je nadien toegestuurd (via whatsapp).

Zachte beweging (en mindfulness)

Tussendoor gaan we op een zachte manier enkele oefeningen doen die je kunnen helpen om niet meegenomen te worden door je denken. Denk maar aan gronding, mindfulness, bodyscan.  

In kleine groep: max. 6 volwassenen

Wanneer, waar, prijs, wat meebrengen?

  • 2u30 à 3 uur: nieuwe datum nog te bepalen
  • door wie: mezelf
  • in Drongen
  • Prijs: €89
  • Wat breng je mee? Flesje water, notitieboekje, makkelijke kledij aandoen

Opgelet: inschrijven is definitief, terugbetaling is niet mogelijk. 
Je krijgt van mij -zodra ik de inschrijving kan bekijken- een bevestigingsmail met de betalingsinformatie. 


Deze begeleiding in groep gaat enkel door na voldoende inschrijvingen (min 4), indien dit niet het geval is, wordt het geannuleerd (en teruggestort).