De kracht van je zenuwstelsel

 

Masterclass

Onze masterclass is ontwikkeld vanuit de opvatting dat therapie & coaching anders én hedendaagser kan. Aan de hand van nieuwe inzichten op vlak van lichaamswerk, psychologie en breathwork leer je online en tijdens 3 workshop-dagen je eigen zenuwstelsel kennen en ermee werken aan de hand van verschillende oefeningen en toepassingen.

 

Tijdens module 1 krijg je online 10 video's om thuis aan de slag te gaan. Je leert hiermee al wat basisprincipes kennen en gebruiken, je gaat ook al de commitment aan om tijd te investeren.
Tijdens de volgende 3 modules live in groep verdiepen we de kennis en passen ervaringsgerichte coaching- en therapievormen toe om dit vervolgens thuis en/of in je praktijk te integreren. Je krijgt telkens zelfstudie- en toepassingsopdrachten mee naar huis om in de volgende modules te verdiepen. De masterclass sluit je af met een certificaat.

 

Verbinding


De verbinding tussen je lichaam en brein is zo belangrijk en vaak raakt die verzwakt. We kunnen zoveel bereiken met verbinding. Ja, dit gaat ook om verbinding met anderen, maar vooral ook verbinden met jezelf.

Misschien heb je een disconnectie met je lichaam al eens ervaren of met je omgeving, met anderen rondom jou? Of misschien werk je als therapeut, dokter, verpleger met mensen die dit ervaren. Deze disconnectie kan het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis, overlijden, scheiden ..., maar is ook vaak het gevolg van langdurige stress en spanning. Dit gaat vaak gepaard met o.a. lichamelijke klachten (hoofdpijn, spierpijn, andere pijnen...), neerslachtigheid, slaapstoornissen, verslavingen.

'Herverbinden'

 

Er zijn manieren om deze connectie terug te versterken. Een goede verbinding tussen je lichaam en brein zorgt voor aanwezigheid, veiligheid, een betere gezondheid en een innerlijke vrijheid. 

In deze in 3 dagen gespreide cursus en meer dan 3 uur online video's en audiobestanden, kom je te weten welke ademtechniek op biomechanisch vlak je kunt toepassen en waarom, wat de ademhaling met ons zenuwstelsel doet en waarom net ademwerk zo snel je leven kan veranderen.

 

Je gaat je eigen capaciteiten verruimen. Je leert welke ademhaling past bij welke bewustzijnsstaat en je gaat naar huis met tal van oefeningen voor verschillende staten van (bewust)zijn. Tussen de verschillende modules kun je dus op je eigen tempo thuis verder aan de slag.


In module 3 en 4 herhalen we een aantal key notes om te verdiepen en te kunnen integreren. We voegen steeds meer nieuwe elementen aan toe en nemen tijd om vragen te bespreken die jullie tijdens het integreren in het dagelijkse leven ongetwijfeld zullen tegenkomen.

Wat verwachten we van de deelnemers?

 

Commitment.
Ja, het vraagt inspanning en tijdsinvestering, ook thuis. Geen uren lang oefenen, maar elke dag een ademoefening, je zenuwstelsel in kaart brengen en bijleren over jezelf en je omgeving. Door jouw persoonlijke inzet, groei je in wat je doet en wie je bent. Alleen door commitment is het zinvol. We toetsen niet af of je thuis je oefeningen gedaan hebt, we gaan je niet ondervragen. Jij zal eruit halen wat je er ook mee insteekt. We gaan ervan uit dat je toegewijd aan de slag gaat.

 

Tussen de modules blijven we in contact met elkaar. Dit zal voornamelijk via een whatsapp groep gebeuren, waar je vragen kunt stellen en wij antwoorden geven, maar als je specifieke vragen hebt die je niet met de groep wilt of mag (geheimhoudingsplicht) delen, mag je ons altijd telefonisch of via mail contacteren. Zo blijf je bijleren, bijsturen, ondersteunen.

 

Na het afsluiten van module 4 komt je dan in de groep van gecertificeerde deelnemers terecht. Dit is een groep van alle deelnemers die de masterclass afgerond hebben, Marissa en Nina blijven ook lid van deze groep. Hier kun je ook met diverse vragen terecht, kun je antwoorden geven, je ervaringen delen en blijven we een leven lang in een groot netwerk geconnecteerd om elkaar te ondersteunen en te groeien.

Theorie

Na het afronden van deze masterclass begrijp je:

 

 • het ademhalingstelsel en waarom de adem de afstandsbediening van ons zenuwstelsel is.
 • Wat de connectie is tussen ademhaling en onze emoties.
 • Wat het is verschil tussen het sympatische en parasympatische zenuwstelsel en hun belangrijkste functies.
 • Hoe je jouw mentale en fysieke conditie op peil kunt houden door ACT (Acceptance & Commitment Therapie) toe te passen.
 • Hoe je bevlogen en veerkrachtig blijft?
 • Dat het niet altijd beter, sneller en anders moet kunnen, maar dat je ook tevreden kunt zijn met wat er is, aandacht kunt hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
 • Hoe je door intuitieve beweging je lichaam in balans kunt brengen.
 • Welke ademoefeningen je wanneer kunt toepassen.
 • Dat cold exposure niet alleen gezond is voor je fysieke lichaam, maar een enorme impact heeft op je mentale welzijn.

Ademwerk

De adem is de basis van ons bestaan, van wie we zijn. Als we niet ademhalen zullen we niet overleven. Gelukkig gebeurt het in principe automatisch en hoef je er niet over na te denken. Maar daar zit ook direct de valkuil. Juist omdat ademen zo vanzelf gaat en je er niet bij stilstaat, neem je het al gauw voor vanzelfsprekend. Maar de adem dient voor veel meer dan alleen zuurstof. Het is namelijk een belangrijke tool om je lichaam, geest en emoties te beïnvloeden. Het principe dat zich daarmee bezighoudt is breathwork. 

De kracht van de ademhaling is enorm. Ademhalen is een automatisme dat plaatsvindt in het lichaam en waardoor veel processen in werking worden gebracht. Het zenuwstelsel is er één van. Zo kun je – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – controle uitoefenen op je zenuwstelsel. Dit wordt steeds vaker door de wetenschap bevestigd. 

Breathwork is een natuurlijke en hele effectieve manier om je lichaam en geest beter te laten functioneren. Het helpt ook om emoties in balans te brengen, het immuunsysteem te versterken en blokkades op te heffen. Het brengt rust in de geest en balans in het lichaam. En het is helemaal niet ingewikkeld. Het enige wat je moet doen is ademen. Weliswaar op een andere manier dan je gewend bent, maar het goede nieuws is dat iedereen het kan.

Cold exposure

 • Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort ‘aan’, wat zowel fysiek als mentaal goed is. Je hartslag en ademhaling gaan tijdelijk omhoog, gevolgd door ontspanning van je hele lichaam en geest.
 • Door je open te stellen voor kou, treed je uit je comfortzone. De kans is groot dat je kou niet leuk vindt, omdat je de voordelen er nog niet van hebt ondervonden. Zodra je de voordelen van kou hebt ervaren, merk je al gauw dat je lichaam het aankan en dat het niet zo erg is als je dacht. Je leert loslaten. Je kunt er van alles van vinden in je hoofd, maar je lichaam weet wat het moet doen, dus vertrouw daarop. Laat spanning los en vertrouw op je eigen lichaam. Na de confrontatie met kou komen gelukshormonen vrij en voel je je goed.
 • Wanneer je lichaam in aanraking komt met kou, knijpen je bloedvaatjes samen. Je traint de elasticiteit van je bloedvaten, wat ervoor zorgt dat je bloed beter gaat stromen. Dit is bevorderlijk voor je hart, omdat je slagaders beter ondersteund zijn. Je rusthartslag daalt aanzienlijk na een aantal weken, omdat je hart minder hard hoeft te werken.
 • Kou activeert bruin vet. Dit is goed vet in tegenstelling tot wit vet, dat energie opslaat - en waar je dus van aankomt. Bruin vet gebruikt energie om je lichaam warm te maken. 

Beweging

Beweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen.

Bij intuïtief bewegen ga je luisteren naar jouw lichaam en doen waar het nood aan heeft. Je gaat eerst op zoek naar een manier van bewegen die je leuk vindt. Dan stem je die beweging af op jouw lichaam. En dat is afhankelijk van dag tot dag. Ben je moe? Dan kies je voor een lichte work-out. Ben je gefrustreerd? Dan moet je misschien explosief gaan? Ben je ziek? Dan blijf je in de zetel... Leren voelen wat je nodig hebt: grote of kleine beweging, snel of traag, hoog of laag, ...

Psychologie vanuit ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is ontstaan vanuit de gedragstherapie (3de generatie).

ACT is een zienswijze om naar het leven te kijken en om met het leven om te gaan.

Het uitgangspunt is dat wij als mens lijden omdat we proberen om onze gedachten, gevoelens, herinneringen, lichamelijke sensaties en andere innerlijke ervaringen te vermijden (of toch bepaalde).

Tijdens de masterclass leer je meer over jouw waarden a.d.h.v. allerhande oefeningen. Het helpt om waarden in werkwoorden te formuleren.

Voorbeelden zijn lichamelijk bezig zijn, kunst beleven, nieuwe dingen uitproberen, een liefdevolle ouder zijn, gezond leven, creatief zijn, avontuurlijk leven, ... .

Voor wie?

Individuen, therapeuten en andere zorgverleners

die zelf volgende klachten hebben of met degenen werken die hiervan last hebben

 • Emotionele en mentale ontregeling
  Woede, gevoel van minderwaardigheid, angst, verdriet, schuldgevoel, jaloezie, piekeren, ontgoocheling, schaamte ...


 • Fysieke en onverklaarbare klachten
  Vermoeidheid, pijn, spijsvertering- en slaapproblemen, ...

Locatie: Yoga Yina, Beekstraatkouter 78, 9031 Drongen

 

Masterclass

 • Module 1: ONLINE BEGIN 2025 (werkboek + meer dan 3uur video's en audio oefeningen)
 • Module 2: VOORJAAR 2025
 • Module 3: VOORJAAR 2025
 • Module 4: VOORJAAR 2025

 

Geïncludeerd zijn de online video's, audio's, trainingsdagen en toepassingen (o.a. het ijsbad, ademsessies, ...) tijdens en tussen de modules, een werkboek en een journaal voor de integratie in je dagelijks leven. Tijdens de trainingsdagen worden (levend) water, thee en gezonde tussendoortjes aangeboden.
We houden contact met jou tussen de modules door om de vooruitgang en eventuele struikelblokken te bespreken en te kunnen aanpassen waar nodig. Deze groep blijft bestaan ook na de training.

Niet geïncludeerd: lunch tijdens de trainingsdagen


Je investeert in het volgende:

 • Je krijgt inzicht in onze ademhaling, zenuwstelsel en de connectie lichaam & brein
 • Je ervaart de kracht van de "minimum effective dose" tijdens verschillende ademreizen om o.a. je zenuwstelsel te resetten
 • Je leert technieken aan om met gedachten en emoties en lichamelijke sensaties om te gaan
 • Je leert te kijken naar wat jij belangrijk vindt en hoe je een ander hiernaar kan laten kijken
 • Je leert het analyseren van adempatronen vanuit een holistische visie
 • Je kunt ademhalingsoefeningen in vorm van audio bestanden thuis integreren
 • Je beleeft de voordelen van cold exposure mits ijsbaden en/of dip in de vijver met tips om dagelijks toe te passen
 • Je persoonlijke embodiment door beweging
 • Je integreert ervaringen door te delen in een kleine groep (je kunt verbonden blijven in een besloten community)

 

Wil je een fundamentele verandering in je leven, in veiligheid verbinden met je eigen lichaam, inspelen op de behoeftes van je zenuwstelsel, in het moment aanwezig kunnen zijn en in je eigen kracht staan, dan is deze masterclass iets voor jou!

 

Wat breng je mee?

 • Waterfles
 • Notitieboek & schrijfgerief
 • Dikke kousen, trui (laagjes om aan en uit te doen)
 • Zwemgerief, handdoek, slippers
 • Lunch

Ervaringen van deelnemers aan vrouwendagen, breathwork & cold 

 

Marissa en Nina slagen erin om een veilige omgeving te creëren. Een omgeving waar je uit je comfortzone kunt stappen, verbinding kunt maken met jezelf en andere vrouwen, jezelf kunt zijn. Ze ondersteunen je waar nodig en blijven doorheen het ganse proces hun spontane zelve. Zalige ervaring bij zalige madammen! 
F.

Nina en Marissa, bedankt voor gisteren. Veel geleerd over ademwerk, het was behapbaar en tegelijk toch verdiepend. Het ijsbad was een heel verbindend moment onder ons als groep. We zagen kracht, kwetsbaarheid, ontlading, oplading, … een bijzondere energie, rond dat witte tonnetje vol water en ijs :) jullie zijn spaceholders met een fijne verhouding aan mannelijke en vrouwelijke energie, zelfs al waren we een uitsluitend vrouwelijke groep. Ik loop al heel de dag vermoeid en huilend rond maar dat ervaar ik enkel als positief, het is de enige manier om oude zooi op te ruimen en nieuwe dingen toe te laten.Ik volg jullie graag in de toekomst omwille van jullie ruimdenkendheid en heel praktische tips. Ik sliep vannacht met tape op m’n mond en bestelde mijn shakti mat. Dank dank dank, tot in december op retreat!
S.

Deze ademdag werd door zachte en deskundige kracht begeleidt. Er is ruimte voor theorie, praktijk, emoties, verhalen delen… Je wordt een hele dag ondergedompeld in een warm bad van liefde. Ja, zelfs het ijsbad op het einde van de dag voelt zo! Het blijft magie voor mij. Ik vertrok naar huis met een hart vol dankbaarheid en liefde en een hoofd vol tips en tricks. Dank jullie wel!!!

F.

De verwelkoming ervoer ik als warm, het theoretisch gedeelte krachtig onderbouwd, de omkadering top, de begeleiding super en jullie nabijheid en zorg uitnodigend bijzonder!

A.

Ik wil jullie oprecht bedanken voor de fijne, unieke dag. Jullie begeleiding, de opbouw van het programma en de uiteindelijke 'kers op de taart' (ijsbad) hebben me naar huis doen gaan met een opgeladen, energiek gevoel. De kracht van onze adem was me al deels bekend dmv de yoga, maar hoe beperkt mijn kennis was, besef ik nu pas na deze dag. Ik probeer de tips toe te passen, het hardlopen met neusademhaling is me nog niet gelukt 😉, maar er wordt aan gewerkt.

C.